Pieczona dynia nadaje zupie zupełnie inny – niepowtarzalny smak i aromat, naprawdę smakuje zupełnie inaczej niż dynia gotowana, choć z gotowanej krem również jest bardzo smaczny. Pieczenie z pewnością wydłuży przygotowanie potrawy ale zapewniamy Was, że warto.
Składniki
800 g dyni (500 g po obraniu)
2-3 ziemniaki
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
2 szklanki bulionu najlepiej warzywnego - jeśli nie ma można na szybko przygotować z mieszanki warzyw typu wegeta
1 łyżka przyprawy na szklankę gorącej wody)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego lub kubek 200 ml śmietany 18%
Przygotowanie
Dynię rozkroić, usunąć pestki a następnie pokroić w paski szerokości ok 1,5 – 2 cm obrać ze skórki; rozgrzać piekarnik do 200 0C, pokrojoną dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do miękkości przez ok. 40 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce.
W garnku na oliwie lub oleju podsmażyć chwilę przyprawy – curry, kurkumę i starty imbir. Dodać pokrojone ziemniaki tak, aby obtoczyć je w podsmażonych przyprawach i smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Minutę przed końcem dodać czosnek.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki, najlepiej delikatnie zeskrobać łyżką, przełożyć do garnka i gotować całość jeszcze ok 7-8 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.
Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Dynię rozkroić, usunąć pestki a następnie pokroić w paski szerokości ok 1,5 – 2 cm obrać ze skórki; rozgrzać piekarnik do 200 0C, pokrojoną dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do miękkości przez ok. 40 min.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce.
W garnku na oliwie lub oleju podsmażyć chwilę przyprawy – curry, kurkumę i starty imbir. Dodać pokrojone ziemniaki tak, aby obtoczyć je w podsmażonych przyprawach i smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Minutę przed końcem dodać czosnek.
Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.
Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki, najlepiej delikatnie zeskrobać łyżką, przełożyć do garnka i gotować całość jeszcze ok 7-8 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.
Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.