Kategoria

Pieczona dynia nadaje zupie zupełnie inny – niepowtarzalny smak i aromat, naprawdę smakuje zupełnie inaczej niż dynia gotowana, choć z gotowanej krem również jest bardzo smaczny. Pieczenie z pewnością wydłuży przygotowanie potrawy ale zapewniamy Was, że warto.

Składniki

800 g dyni (500 g po obraniu)
2-3  ziemniaki
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
1 łyżka świeżego startego imbiru
2 szklanki bulionu  najlepiej warzywnego - jeśli nie ma można na szybko przygotować z mieszanki warzyw typu wegeta 
1 łyżka przyprawy na szklankę gorącej wody)
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego lub kubek 200 ml śmietany 18%

Przygotowanie

1

Dynię rozkroić, usunąć pestki a następnie pokroić w paski szerokości ok 1,5 – 2 cm obrać ze skórki; rozgrzać piekarnik do 200 0C, pokrojoną dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do miękkości przez ok. 40 min.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce.

3

W garnku na oliwie lub oleju podsmażyć chwilę przyprawy – curry, kurkumę i starty imbir. Dodać pokrojone ziemniaki tak, aby obtoczyć je w podsmażonych przyprawach i smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Minutę przed końcem dodać czosnek.

4

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.

5

Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki, najlepiej delikatnie zeskrobać łyżką, przełożyć do garnka i gotować całość jeszcze ok 7-8 minut.

6

Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

7

Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

Składniki

Sposób przyrządzenia

1

Dynię rozkroić, usunąć pestki a następnie pokroić w paski szerokości ok 1,5 – 2 cm obrać ze skórki; rozgrzać piekarnik do 200 0C, pokrojoną dynię ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do miękkości przez ok. 40 min.

2

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce.

3

W garnku na oliwie lub oleju podsmażyć chwilę przyprawy – curry, kurkumę i starty imbir. Dodać pokrojone ziemniaki tak, aby obtoczyć je w podsmażonych przyprawach i smażyć przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Minutę przed końcem dodać czosnek.

4

Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków.

5

Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika i obrać ze skórki, najlepiej delikatnie zeskrobać łyżką, przełożyć do garnka i gotować całość jeszcze ok 7-8 minut.

6

Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

7

Zmiksować przy użyciu blendera, dodać mleko kokosowe, doprawić solą, mielonym pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej – wg smaku. Jeśli ktoś nie lubi lub nie ma mleka kokosowego, zupa wspaniale smakuje również ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

Pin It on Pinterest