Warzywna propozycja dla tych, którzy lubią coś konkretnego, a jednocześnie lekkiego – idealna na wiosenny posiłek.

Składniki

  • 1 bakłażan

  • 1 pęczek pietruszki – można dodać również z łodyżkami

  • ¼ szklanki migdałów lub orzechów laskowych

  • 1/5 szklanki pestek słonecznika

  • 2 ząbki czosnku

  • sól i czarny pieprz

  • kawałek parmezanu – wg uznania

  • 100 ml oliwy

  • granat

Przygotowanie

1

Bakłażan pokroić na cienkie plasterki max. 5 mm, posolić i zostawić na ok. 5-10 min. Następnie osuszyć go, posmarować oliwą i ułożyć na wysmarowanej blasze do pieczenia. Włączyć piekarnik – najlepiej z opcją grilla i piec bakłażany 10-12 min. Można również usmażyć na patelni grillowej.

2

W czasie gdy bakłażany się pieką, przygotowujemy pesto. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, dolewamy oliwę i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Jeśli pesto będzie za gęste, można dolać oliwy.

3

Gdy bakłażany już będą upieczone, wykładamy je na talerz, nakładamy pesto i posypujemy pestkami granatu. Podajemy z grzankami lub podpieczoną ciabattą, choć same w sobie również są przepyszne.

 

Składniki

Sposób przyrządzenia

1

Bakłażan pokroić na cienkie plasterki max. 5 mm, posolić i zostawić na ok. 5-10 min. Następnie osuszyć go, posmarować oliwą i ułożyć na wysmarowanej blasze do pieczenia. Włączyć piekarnik – najlepiej z opcją grilla i piec bakłażany 10-12 min. Można również usmażyć na patelni grillowej.

2

W czasie gdy bakłażany się pieką, przygotowujemy pesto. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, dolewamy oliwę i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Jeśli pesto będzie za gęste, można dolać oliwy.

3

Gdy bakłażany już będą upieczone, wykładamy je na talerz, nakładamy pesto i posypujemy pestkami granatu. Podajemy z grzankami lub podpieczoną ciabattą, choć same w sobie również są przepyszne.

Jesienny bakłażan w wiosennej odsłonie

Pin It on Pinterest

Share This