Miło nam poinformować, że nawiązaliśmy jako portal „Żyj z chorobą” kontakt z Ewą Wachowicz, osobowością telewizyjną, ekspertką w zakresie smacznego gotowania, a także właścicielką krakowskiej restauracji Zalipianki. Biorąc uwagę doświadczenie Pani Ewy, jako niekwestionowanego autorytetu kulinarnego, niezmiernie miło będzie nam co pewien czas publikować przepis inspirowany proponowaną przez nią kuchnią. Dodajmy, że skupiać będziemy się nie tylko na tym, żeby było smacznie, ale przede wszystkim zdrowo. Dzisiaj pierwsza inspiracja…

Nie ukrywam, że ten przepis to inspiracja przepisem Pani Ewy Wachowicz, który znalazłam chyba w jej pierwszej książce. Będąc u mojej przyjaciółki lata temu, znalazłam u niej w kuchni na półce książkę z przepisami Pani Ewy. Zaczęłam przeglądać i natknęłam się na przepis mieszanki przypraw. Spisałam składniki i zrobiłam w domu. Efekt? Nikt nie mógł uwierzyć, że to nie jest kupiona mieszanka o popularnej – żeby nie powiedzieć najpopularniejszej w Polsce i nie tylko – nazwie (ta tradycyjna tym dla mnie ważniejsza, że była ulubioną przyprawą mojej Mamy, która po raz pierwszy przywiozła ją z osławionej w czasach mojego dzieciństwa Jugosławii). Od wielu już lat używam jej w czasie przygotowywania różnych potraw. Jest wspaniała do doprawienia zup, sosów, dań głównych zarówno mięsnych jak i warzywnych. Sprawdza się świetnie nawet jako super ekspresowy bulion warzywny (jeśli nie mam czasu ugotować prawdziwego). Możecie znaleźć wiele przepisów, w których jako jeden ze składników to bulion warzywny, a tu proszę – mieszanka plus gorąca woda i gotowe. Dziękuję Pani Ewo!

Składniki

100 g suszonych warzyw (mieszanka suszonych warzyw do kupienia praktycznie w każdym sklepie)
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 łyżka suszonej zielonej pietruszki
2 łyżeczki przyprawy włoskiej
½ łyżeczki suszonego czosnku
kilka ziarenek czarnego pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej – najlepiej drobnej

Wszystkie składniki zmiksować (najlepiej w blenderze), przełożyć do słoiczka lub innego szczelnego pojemnika.

 

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mieszanka przypraw

 

Ewa Wachowicz

Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni. Producentka i dziennikarka telewizyjna, prowadząca z sukcesem kilka firm.

Miss Polonia 1992, III Wicemiss Świata, Miss Świata Studentek. Była rzecznikiem w rządzie premiera Waldemara Pawlaka w latach 1993-1995. Miłośniczka gotowania, autorka wielu książek kulinarnych. Od kilku lat prowadzi własny program „Ewa gotuje”, emitowany na antenie Polsatu. W programie zdradza swoje kulinarne tajemnice. Gotuje smacznie, szybko i przede wszystkim zdrowo. Dzieli się sprawdzonymi przepisami, inspiruje jak udekorować stół i serwować dania. Jest ekspertem od kuchni polskiej, deserów i słodkości. Pokazuje jak gotować zgodnie z najnowszymi trendami, przy jednoczesnym poszanowaniu rodzimej tradycji. Ceni smak życia w każdej postaci.

Jako charyzmatyczna jurorka polskiej edycji Top Chef, kształtuje młode pokolenia szefów kuchni i kulinarny gust Polaków. Zdobywczyni wielu prestiżowych tytułów i wyróżnień, w tym nominacji jako Jurorka do Telekamery 2014 i 2017 oraz jako „Osobowość Telewizyjna” do Telekamery 2015.

Właścicielka krakowskiej restauracji Zalipianki Ewa Wachowicz, w której serwuje kuchnię polską i małopolską.

Materiał udostępniony przez: Ewa Wachowicz 

Pin It on Pinterest

Share This