Składniki
1 papryka (czerwona lub pomarańczowa)
1 mała cukinia
1 niewielki bakłażan
6 pieczarek
10 pomidorków koktajlowych
1 nieduża cebula
Marynata
1/3 szklanki oliwy
3 łyżki octu winnego (lub więcej jeśli ktoś lubi bardziej wyrazisty smak)
1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze
Sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Przygotowanie
Bakłażan kroimy w plastry ok. 1 cm, solimy o odkładamy na 15-20 min, żeby się „spocił”. Po tym czasie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na półplastry lub ćwiartki w zależności od wielkości.
Pozostałe warzywa, poza pomidorkami kroimy na mniejsze kawałki.
W misce przygotowujemy marynatę: wlewamy oliwę, ocet, dodajemy zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy wszystkie warzywa. Najlepiej, żeby warzywa pomacerowały się minimum 1 godzinę.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i włączamy opcję grillową albo z termoobiegiem. Pieczemy 15 min. Warzywa wykładamy na blachę, najlepiej tak aby była to jedna warstwa, jeśli wyjdzie większa porcja, warto piec w dwóch turach.
Po wyjęciu przekładamy na półmisek. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego można podać bagietkę (może być podpieczona) i sos tzatziki.
Innym sposobem jest dodawanie do warzyw ugotowanej kaszy gryczanej, startego twardego sera typu parmezan, pecorino albo busztyn. Tak wymieszana potrawa świetnie sprawdza się jako sałatka np. na drugie śniadanie albo lekki obiad.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Bakłażan kroimy w plastry ok. 1 cm, solimy o odkładamy na 15-20 min, żeby się „spocił”. Po tym czasie płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na półplastry lub ćwiartki w zależności od wielkości.
Pozostałe warzywa, poza pomidorkami kroimy na mniejsze kawałki.
W misce przygotowujemy marynatę: wlewamy oliwę, ocet, dodajemy zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wkładamy wszystkie warzywa. Najlepiej, żeby warzywa pomacerowały się minimum 1 godzinę.
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i włączamy opcję grillową albo z termoobiegiem. Pieczemy 15 min. Warzywa wykładamy na blachę, najlepiej tak aby była to jedna warstwa, jeśli wyjdzie większa porcja, warto piec w dwóch turach.
Po wyjęciu przekładamy na półmisek. Są wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego można podać bagietkę (może być podpieczona) i sos tzatziki.
Innym sposobem jest dodawanie do warzyw ugotowanej kaszy gryczanej, startego twardego sera typu parmezan, pecorino albo busztyn. Tak wymieszana potrawa świetnie sprawdza się jako sałatka np. na drugie śniadanie albo lekki obiad.