Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
0,5 kg śliwek
cukier trzcinowy lub miód wg wyboru
50 g płatków migdałowych
cukier puder
3 łyżki Amaretto (opcjonalnie)
Przygotowanie
Śliwki przeciąć na połówki, włożyć do miski, zasypać kilkoma łyżkami cukru trzcinowego (wg uznania i smaku) lub 2-3 łyżkami miodu i zalać Amaretto. Wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny. Zapach Amaretto zmieszany z aromatem śliwek to cudowne połączenie, kojarzące się z samymi dobrymi i pysznymi chwilami.
Blaszkę prostokątną wyłożyć ciastem francuskim podwijając końce. Śliwki rozłożyć równomiernie na blaszce skórką do dołu. Rozłożone śliwki posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Na drugi dzień z kawą jest również fantastyczne.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Śliwki przeciąć na połówki, włożyć do miski, zasypać kilkoma łyżkami cukru trzcinowego (wg uznania i smaku) lub 2-3 łyżkami miodu i zalać Amaretto. Wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny. Zapach Amaretto zmieszany z aromatem śliwek to cudowne połączenie, kojarzące się z samymi dobrymi i pysznymi chwilami.
Blaszkę prostokątną wyłożyć ciastem francuskim podwijając końce. Śliwki rozłożyć równomiernie na blaszce skórką do dołu. Rozłożone śliwki posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Po lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Na drugi dzień z kawą jest również fantastyczne.