Wspaniała zupa nie tylko na zimowe dni ale teraz szczególnie polecana – rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca.
Polecamy wszystkim również ze względów zdrowotnych – roli kaszy, warzyw korzeniowych, czosnku i ziół nie sposób przecenić. To jest krupnik typowo warzywny, ale jeśli ktoś lub albo też nie wyobraża sobie krupniku bez dodatku mięsnego, proponujemy - wątróbkę. Dodatek grzybów suszonych i np. wątróbki (jeśli ktoś lubi) wzbogaca smak w niewyobrażalny sposób.
Składniki
- 2 marchewki
- ćwiartka kawałek dużego selera lub połowę małego
- 1 pietruszka
- 2 grzyby suszone albo podsmażone w plasterkach pieczarki (ok. 30 gram)
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- liść laurowy i ziele angielskie
- ząbek czosnku
- opcjonalnie 100-150 gram wątróbki drobiowej
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej albo mazurskiej (może być też pęczak albo kasza gryczana niepalona)
- 2 łyżki oliwy
- łyżka posiekanej zieleniny (polecamy np. przygotować mieszankę świeżych ziół: pietruszka, koperek, lubczyk, zielone liście selera, zielone części pora posiekać, wymieszać i zamrozić – idealnie sprawdza się do zup i wielu innych potraw przez cały okres zimowy i nie tylko)
- sól i pieprz mielony
- łyżka mieszanki przypraw – np. wg naszego portalowego przepisu
Przygotowanie
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej pokrojone w kostkę lub w słupki tzw. julienne albo starte na tarce na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Po minucie dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilę po czym zalać zagotowaną wodą. Dorzucić suszone grzyby, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie i mieszankę przypraw.
Po 10 minutach dodać kaszę i gotować przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Jeśli ktoś woli pieczarki zamiast suszonych grzybów, to w międzyczasie można podsmażyć na odrobinie masła pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do zupy.
Po kolejnych 10 minutach na koniec wrzucić łyżkę posiekanej zieleniny i dodać sól. Po ugotowaniu doprawić pieprzem wg uznania.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Do garnka wlać oliwę, podsmażyć na niej pokrojone w kostkę lub w słupki tzw. julienne albo starte na tarce na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera. Po minucie dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilę po czym zalać zagotowaną wodą. Dorzucić suszone grzyby, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie i mieszankę przypraw.
Po 10 minutach dodać kaszę i gotować przez kolejne 20 minut.
Po tym czasie dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki wątróbkę. Jeśli ktoś woli pieczarki zamiast suszonych grzybów, to w międzyczasie można podsmażyć na odrobinie masła pokrojone w plasterki pieczarki i dodać do zupy.
Po kolejnych 10 minutach na koniec wrzucić łyżkę posiekanej zieleniny i dodać sól. Po ugotowaniu doprawić pieprzem wg uznania.