Warzywna propozycja dla tych, którzy lubią coś konkretnego, a jednocześnie lekkiego – idealna na wiosenny posiłek.
Składniki
-
1 bakłażan
-
1 pęczek pietruszki – można dodać również z łodyżkami
-
¼ szklanki migdałów lub orzechów laskowych
-
1/5 szklanki pestek słonecznika
-
2 ząbki czosnku
-
sól i czarny pieprz
-
kawałek parmezanu – wg uznania
-
100 ml oliwy
-
granat
Przygotowanie
Bakłażan pokroić na cienkie plasterki max. 5 mm, posolić i zostawić na ok. 5-10 min. Następnie osuszyć go, posmarować oliwą i ułożyć na wysmarowanej blasze do pieczenia. Włączyć piekarnik – najlepiej z opcją grilla i piec bakłażany 10-12 min. Można również usmażyć na patelni grillowej.
W czasie gdy bakłażany się pieką, przygotowujemy pesto. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, dolewamy oliwę i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Jeśli pesto będzie za gęste, można dolać oliwy.
Gdy bakłażany już będą upieczone, wykładamy je na talerz, nakładamy pesto i posypujemy pestkami granatu. Podajemy z grzankami lub podpieczoną ciabattą, choć same w sobie również są przepyszne.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Bakłażan pokroić na cienkie plasterki max. 5 mm, posolić i zostawić na ok. 5-10 min. Następnie osuszyć go, posmarować oliwą i ułożyć na wysmarowanej blasze do pieczenia. Włączyć piekarnik – najlepiej z opcją grilla i piec bakłażany 10-12 min. Można również usmażyć na patelni grillowej.
W czasie gdy bakłażany się pieką, przygotowujemy pesto. W tym celu wszystkie składniki umieszczamy w blenderze, dolewamy oliwę i miksujemy pulsacyjnie do momentu uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty. Jeśli pesto będzie za gęste, można dolać oliwy.
Gdy bakłażany już będą upieczone, wykładamy je na talerz, nakładamy pesto i posypujemy pestkami granatu. Podajemy z grzankami lub podpieczoną ciabattą, choć same w sobie również są przepyszne.