W przebiegu trądziku różowatego oraz łojotokowego zapalenia skóry ważne jest aby przeciwdziałać i minimalizować częstotliwość zaostrzeń choroby. Jednym z czynników łagodzących przebieg tych chorób jest odpowiednia dieta.
Trądzik różowaty oraz łojotokowe zapalenie skóry to choroby bardzo nieprzyjemne, wpływające na wygląd skóry, cery. Obydwa schorzenia nie tylko negatywnie wpływają na nasz wizerunek, ale powodują dyskomfort psychiczny. Jednym z ważnych elementów, powodujących złagodzenie dokuczliwych objawów tych chorób, będzie odpowiednia dieta.
Wielu pacjentów zauważa pogorszenie stanu dermatologicznego po spożyciu pewnych pokarmów, warto więc zacząć obserwacje stanu skóry oraz korelacje pomiędzy nim a spożytym jedzeniem. Nie ma stworzonej listy produktów żywnościowych które z całą pewnością będą pogarszać stan naszej skóry, dlatego najważniejszym elementem dietoterapii w tym przypadku jest indywidualna obserwacja reakcji.
Trądzik i łojotokowe zapalenie skóry – poznajmy objawy
Do tego z kolei konieczne jest dobre poznanie objawów chorobowych. Jeśli chodzi o łojotokowe zapalenie skóry (wyprysk łojotokowy) to przypadłość osób w okresie dojrzewania, rzadziej pojawiająca się u dorosłych, a nawet u niemowląt. Najważniejszym z objawów jest tutaj złuszczanie się naskórka, spowodowana nadczynnością gruczołów łojowych, a przez to nadmierną produkcją łoju. W takich sytuacjach drożdżaki (grzyby bytujące na ludzkiej skórze) rozmnażają się w nieprawidłowy sposób i powodują stany zapalne. Rzadziej za to schorzenie odpowiedzialne jest nieprawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, a czasami towarzyszy innym chorobom (np. neurologicznym czy nowotworowym).
Najczęściej pojawia się przy tej chorobie rumień, a w stanach bardziej nasilonych rogowacenie lub złuszczanie się skóry. Wszystkie te objawy wywołują świąd, swędzenie lub pieczenie, a nierzadko również drobne ranki i strupy, pojawiające się w pierwszej kolejności na skórze owłosionej.
Trądzik różowaty z kolei dotyka w zasadzie wyłącznie twarzy i (w przeciwieństwie do trądziku młodzieńczego) pojawia się w wieku dojrzałym. Zmiany skórne w tym przypadku pojawiają się głównie w części środkowej twarzy (okolice nosa, policzków, czoła). Głównym z objawów jest rumień, ale nierzadko towarzyszą mu grudki i krosty. Zaliczany jest do chorób genetycznych, ale wśród przyczyn, które go powodują (lub zaostrzają), wymienia się podatność na alergie oraz stres i nieodpowiednią dietę. Oczywiście w terapiach leczniczych wspierać będziemy się środkami farmakologicznymi oraz odpowiednimi kosmetykami, jednak z tym ostatnim czynnikiem, związanym z pakietem codziennych posiłków, możemy spróbować zmierzyć się od razu.
Jak zadbać o odpowiednią dietę?
Największy odsetek pacjentów zauważa powiązanie pomiędzy spożyciem alkoholu a zaostrzeniem objawów choroby. Jest to spowodowane rozszerzaniem się naczyń krwionośnych położonych płytko pod skórą. W subiektywnej ocenie badanych eksperymentalnie pacjentów najwięcej osób zauważała pogorszenie stanu skóry po spożyciu czerwonego wina w przeciwieństwie do wina białego. Ze względu na fakt, że alkohole wysokoprocentowe (wódka, burbon, whisky) podnoszą ciśnienie krwi, będą także wpływać na ukrwienie skóry. Podczas obserwacji zaskakującym faktem był brak niekorzystnych efektów po spożyciu piwa. Z powyższych przyczyn nawet najmniejsze ilości napojów alkoholowych powinny z naszej diety zostać wyeliminowane.
Wielu chorych na trądzik różowaty czy łojotokowe zapalenie skóry (ok. 20%) zwraca uwagę na fakt zaostrzenia objawów po spożyciu potraw gorących lub zawierających ostre, drażniące przyprawy. Jest to związane ze zmniejszonym progiem bólowym oraz wrażliwości na ciepło miejsc objętych wykwitami chorobowymi. W takich przypadkach należy ograniczyć (lub całkowicie wyeliminować) z jadłospisu pieprz cayenne, ostre papryki (np. Jalapeno), również cynamon. Na szczęście istnieje wiele alternatyw aby posiłki były dobrze doprawione i nie powodowały dyskomfortu np. pieprz kolorowy, ziołowy, wanilia, wszystkie mieszanki ziół suszonych oraz świeżych. One lepiej sprawdzą się w przypadku, gdy musimy sobie poradzić z dolegliwościami skórnymi.
Korzystny wpływ na wygląd skóry zarówno osób borykających się z trądzikiem różowatym jak i łojotokowym zapaleniem skóry mają kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Może to wynikać z ich właściwości fotoprotekcyjnych. Nie każdy z nas jest świadomy, że taką ochroną dają nam nie tylko remy z filtrem, ale również nasze pożywienie. Aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość omega 3, należy jeść tłuste ryby morskie przynajmniej trzy razy w tygodniu. Najlepszym wyborem będzie makrela, śledź, halibut, tuńczyk, łosoś, dorsz oraz świeże owoce morza. Jeśli z jakichkolwiek przyczyn nie zjadamy odpowiedniej ilości ryb (boimy się zanieczyszczeń metalami ciężkimi bądź ich nie lubimy) warto w takim przypadku rozważyć suplementację. Wybierając preparat w aptece pamiętajmy jednak, żeby był on jak najwyższej jakości, pozyskany z surowców naturalnych. Dzięki takiemu podejściu do naszych codziennych posiłków mamy szansę nie tylko wpłynąć na negatywne skutki trądziku różowatego oraz łojotokowego zapalenia skóry, ale też po prostu lepiej zadbać o nasze zdrowie.