Składniki
400 gram mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
Papryka słodka
Przyprawa do mięsa, albo własna kompozycja. Polecamy miks: rozmaryn, tymianek, pieprz, ziele angielskie (rozdrobnione w moździerzu albo zmiażdżone nożem)
Sól
Olej lub oliwa wg uznania
Patyczki do szaszłyków
Przygotowanie
Do mięsa dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy a następnie zwilżonymi rękami formujemy z mięsa podłużne wałeczki o grubości do 2 cm.
Każdy wałeczek delikatnie nabijamy na patyczek do szaszłyków.
Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie każdy z wałeczków smarujemy olejem (najlepiej rzepakowym) albo oliwą przy pomocy pędzelka silikonowego. Grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej ze stron. Po przełożeniu wałeczka z jednej na drugą stronę, delikatnie dociskamy je delikatnie do patelni.
Tak usmażone kofty możemy podać z sosem czosnkowym, tzatziki, grillowanymi warzywami lub chlebkiem pita.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Do mięsa dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy a następnie zwilżonymi rękami formujemy z mięsa podłużne wałeczki o grubości do 2 cm.
Każdy wałeczek delikatnie nabijamy na patyczek do szaszłyków.
Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie każdy z wałeczków smarujemy olejem (najlepiej rzepakowym) albo oliwą przy pomocy pędzelka silikonowego. Grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej ze stron. Po przełożeniu wałeczka z jednej na drugą stronę, delikatnie dociskamy je delikatnie do patelni.
Tak usmażone kofty możemy podać z sosem czosnkowym, tzatziki, grillowanymi warzywami lub chlebkiem pita.