Składniki

400 gram mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
Papryka słodka
Przyprawa do mięsa, albo własna kompozycja. Polecamy miks: rozmaryn, tymianek, pieprz, ziele angielskie (rozdrobnione w moździerzu albo zmiażdżone nożem)
Sól
Olej lub oliwa wg uznania
Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

1

Do mięsa dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy a następnie zwilżonymi rękami formujemy z mięsa podłużne wałeczki o grubości do 2 cm.

2

Każdy wałeczek delikatnie nabijamy na patyczek do szaszłyków.

3

Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie każdy z wałeczków smarujemy olejem (najlepiej rzepakowym) albo oliwą przy pomocy pędzelka silikonowego. Grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej ze stron. Po przełożeniu wałeczka z jednej na drugą stronę, delikatnie dociskamy je delikatnie do patelni.

Tak usmażone kofty możemy podać z sosem czosnkowym, tzatziki, grillowanymi warzywami lub chlebkiem pita.

 

Składniki

Sposób przyrządzenia

1

Do mięsa dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy a następnie zwilżonymi rękami formujemy z mięsa podłużne wałeczki o grubości do 2 cm.

2

Każdy wałeczek delikatnie nabijamy na patyczek do szaszłyków.

3

Rozgrzewamy patelnię grillową. W międzyczasie każdy z wałeczków smarujemy olejem (najlepiej rzepakowym) albo oliwą przy pomocy pędzelka silikonowego. Grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej ze stron. Po przełożeniu wałeczka z jednej na drugą stronę, delikatnie dociskamy je delikatnie do patelni.

Tak usmażone kofty możemy podać z sosem czosnkowym, tzatziki, grillowanymi warzywami lub chlebkiem pita.

Kofty z indyka (dla min. 4 osób)

Pin It on Pinterest