Składniki

Puszka ugotowanej ciecierzycy albo ciecierzyca (100 g na sucho) – musi być wcześniej namoczona przez min. 12 godzin i ugotowana do miękkości. Uwaga - nie wylewamy całej wody z gotowania lub z puszki.

Oliwa – ok. 100 ml
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny – 2 łyżki wystarczą
Sól, pieprz do smaku

W przypadku klasycznego przepisu na hummus dodajemy jeszcze pastę tahini (hummus bez tego składnika jest mniej gorzki).

Przygotowanie

1

Ciecierzycę umieszczamy w blenderze albo wysokim naczyniu. Do ugotowanej ciecierzycy dolewamy oliwę, najlepiej stopniowo, tak aby nie przesadzić – najpierw 2 łyżki oliwy i dwie łyżki wody spod ciecierzycy (jeśli zapomnieliście zostawić wodę z gotowania, to może być zwykła, ciepła woda), sok z cytryny.

2

Dokładamy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze po łyżce oliwy i wody.

3

Podajemy z chlebkiem pita albo kawałkami podpieczonej tortilli czy też grzankami. Fantastycznie smakuje również z dodatkiem pesto bazyliowego, pietruszkowego lub z suszonych pomidorów.

 

Składniki

Sposób przyrządzenia

1

Ciecierzycę umieszczamy w blenderze albo wysokim naczyniu. Do ugotowanej ciecierzycy dolewamy oliwę, najlepiej stopniowo, tak aby nie przesadzić – najpierw 2 łyżki oliwy i dwie łyżki wody spod ciecierzycy (jeśli zapomnieliście zostawić wodę z gotowania, to może być zwykła, ciepła woda), sok z cytryny.

2

Dokładamy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze po łyżce oliwy i wody.

3

Podajemy z chlebkiem pita albo kawałkami podpieczonej tortilli czy też grzankami. Fantastycznie smakuje również z dodatkiem pesto bazyliowego, pietruszkowego lub z suszonych pomidorów.

Hummus nieklasyczny

Pin It on Pinterest