Kategoria

Składniki

3 lub 4 dojrzałe (najlepiej zbyt dojrzałe, ciemne) rozgniecione banany
100 g roztopionego masła
1/5 szklanki syropu z agawy, albo cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
1,5 szklanki płatków owsianych albo mąki owsianej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Przygotowanie

1

Płatki owsiane mielimy w blenderze.

2

W dużej misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść widelcem). Dodać syrop/cukier trzcinowy (ilość zależy od poziomu słodkości jaki lubimy), lekko roztrzepane jajko i wanilię.
Na końcu dodajemy mąkę z płatków owsianych wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników.
Chlebek wspaniale smakuje również z dodatkiem kilku rozdrobnionych orzechów (najlepiej włoskich albo pekan) lub migdałów (posiekanych lub w płatkach) i daktylami (5 mniejszych lub trzy duże). Możemy je dodać.

3

Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie w formie.

Składniki

Sposób przyrządzenia

1

Płatki owsiane mielimy w blenderze.

2

W dużej misce mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami (wystarczy rozgnieść widelcem). Dodać syrop/cukier trzcinowy (ilość zależy od poziomu słodkości jaki lubimy), lekko roztrzepane jajko i wanilię.
Na końcu dodajemy mąkę z płatków owsianych wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Mieszamy widelcem tylko do połączenia się składników.
Chlebek wspaniale smakuje również z dodatkiem kilku rozdrobnionych orzechów (najlepiej włoskich albo pekan) lub migdałów (posiekanych lub w płatkach) i daktylami (5 mniejszych lub trzy duże). Możemy je dodać.

3

Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 10x20 cm wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni lub krócej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i czekamy aż wystygnie w formie.

Chlebek bananowy

Pin It on Pinterest