Jeśliście kiedyś hummus własnej roboty? Jeśli nie, to koniecznie musicie zajrzeć na blog Żyj z chorobą, który niedawno uruchomiliśmy. Znajdziecie tam przepis na to pyszne danie – dodajmy, bardzo łatwe w przygotowaniu. Oczywiście zachęcamy do zapoznania się również z innymi przepisami, które dla Was przygotowaliśmy. Smacznego.
Hummus nieklasyczny
Składniki
Puszka ugotowanej ciecierzycy albo ciecierzyca (100 g na sucho) – musi być wcześniej namoczona przez min. 12 godzin i ugotowana do miękkości. Uwaga - nie wylewamy całej wody z gotowania lub z puszki.
Oliwa – ok. 100 ml
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny – 2 łyżki wystarczą
Sól, pieprz do smaku
W przypadku klasycznego przepisu na hummus dodajemy jeszcze pastę tahini (hummus bez tego składnika jest mniej gorzki).
Przygotowanie
Ciecierzycę umieszczamy w blenderze albo wysokim naczyniu. Do ugotowanej ciecierzycy dolewamy oliwę, najlepiej stopniowo, tak aby nie przesadzić – najpierw 2 łyżki oliwy i dwie łyżki wody spod ciecierzycy (jeśli zapomnieliście zostawić wodę z gotowania, to może być zwykła, ciepła woda), sok z cytryny.
Dokładamy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze po łyżce oliwy i wody.
Podajemy z chlebkiem pita albo kawałkami podpieczonej tortilli czy też grzankami. Fantastycznie smakuje również z dodatkiem pesto bazyliowego, pietruszkowego lub z suszonych pomidorów.
Składniki
Sposób przyrządzenia
Ciecierzycę umieszczamy w blenderze albo wysokim naczyniu. Do ugotowanej ciecierzycy dolewamy oliwę, najlepiej stopniowo, tak aby nie przesadzić – najpierw 2 łyżki oliwy i dwie łyżki wody spod ciecierzycy (jeśli zapomnieliście zostawić wodę z gotowania, to może być zwykła, ciepła woda), sok z cytryny.
Dokładamy pokrojony ząbek czosnku, sól i pieprz. Blendujemy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze po łyżce oliwy i wody.
Podajemy z chlebkiem pita albo kawałkami podpieczonej tortilli czy też grzankami. Fantastycznie smakuje również z dodatkiem pesto bazyliowego, pietruszkowego lub z suszonych pomidorów.